Nadat ik van de opleiding af kwam, ging ik direct aan de slag met ontwerpen. Ik had namelijk al mijn ontwerpbureau opgestart tijdens mijn opleiding. Maar, naarmate het aantal opdrachten vorderden, liep ik steeds vaker vast in het ontwerpproces. Ik wilde geen voorlopig ontwerp maken of een schetsontwerp. Ik vond het onzin om te beginnen met een moodboard, terwijl deze naarmate het proces vordert helemaal niet meer in overeenstemming is met het eindresultaat.
Daarom heb ik na een jaar ondernemen mijn ontwerpproces aangepast aan mijn persoonlijke workflow. Sindsdien kan ik snel en efficiënt werken.
Benieuwd naar hoe ik het doe?
Hieronder volgt de volgorde van mijn ontwerpproces:
Stap 1: Ik begin met het uitzoeken van de vloer en soms de keuken. Voor mij is de vloer de basis van een ontwerp. Wat de vloer ook is, de kleur ervan is het startpunt voor de rest van mijn materiaal en kleuren voorstel. Ook de kleur van de keuken baseer ik op de kleur van de vloer.
Stap 2: Is het uitzoeken van kleuren voor de muren en materialen voor meubels, gordijnen en accessoires. Persoonlijk vind ik dit het leukste gedeelte. Ik ga lekker aan het rommelen met de stalen die ik heb en leg al snel een mooi kleuren en materialen palet bij elkaar.
Stap 3: Nadat ik alle kleuren en materialen heb uitgezocht, kan ik aan de slag met het ontwerp en de tekeningen. Ik zet als eerste de plattegrond in SketchUp en speel net zolang met indeling, verhoudingen en vormen totdat ik de beste oplossing indeling. Het kan zijn dat ik het ontwerp daarna digitaal uitwerk, maar het kan ook zijn dat ik verder het ontwerp uitwerk met handgemaakte tekeningen.
Stap 4: Nu ik weet hoe groot de meubels kunnen zijn en welke materialen ik in het ontwerp wil toepassen kan ik een selectie maken van de meubels. Ik weet van veel merken welke maten zij hanteren en anders zoek ik het op. Het is belangrijk om een advies te geven dat passend is, daarom loop ik altijd de maten na voordat ik een meubel adviseer. Het is professioneler als de klant in de winkel al vooraf juist geïnformeerd is en niet voor verassingen komt te staan wanneer ze het meubel willen aanschaffen.
Stap 5: Alle meubels staan nu op hun plek. Dat betekent dat het tijd is om te beginnen aan het verlichtingsplan. Ik weet nu precies wat ik aan wil lichten en waar ik donkere hoeken wil voorkomen. Persoonlijk heb ik een grote voorkeur voor geïntegreerde wandverlichting. Het liefst een simpele vorm met up and down light. Sfeervol en praktisch.
Stap 6: Als laatste maak ik het moodboard. Ik hoef alleen nog maar in te vullen wat allemaal vast staat en weet daardoor zeker dat het moodboard de juiste sfeer uit zal stralen en het mooi in het boekje past dat ik aan de klant geef.
Voor mij werkt dit proces intuïtief en kom ik snel in de flow, waardoor alle keuzes snel op hun plek vallen.
Wat is jouw ontwerpproces? Laat het me weten in de comments